Det finns få saker som är lika viktiga som att bilens bromsar fungerar som de ska. I Sverige måste alla motorfordon enligt lag ha två olika bromssystem, parkeringsbroms och färdbroms — den ena för när bilen står stilla och den andra används när bilen är i rörelse. Här nedan reder vi ut begreppen och försöker göra detta komplicerade ämne något mer lättförståeligt.
När du trampar på bromspedalen förs kraften över till bromsarna som med hjälp av en bromsvätska trycker mot bromsarnas olika beståndsdelar för att få bilen att stanna eller sakta ned. Dessa delar utsätts för slitage och rostangrepp vilket betyder att de behöver bytas ut då och då. Att byta ut en eller flera delar i bromssystemet kallas för bromsbyte.
De vanligaste bromssystemen är att ha ett hydrauliskt och ett mekaniskt system. I personbilar används det mekaniska systemet till handbromsen och det hydrauliska systemet till färdbromsen. Systemen är mycket komplicerade och består bland annat av bromsvätska, stag, bromsbelägg, bromsslang och bromsskiva.
En av de viktigaste delarna i bromssystemet är bromsbeläggen. Dessa består av slitmaterial och måste bytas ut med jämna mellanrum. Precis som med mönsterdjup på däcken är det enkelt att besiktiga bromsbeläggen enbart genom att använda ögonen. När det endast finns 3 millimeter av beläggen bör du byta ut dem. Om beläggen slits ut helt utsätter du dig och andra trafikanter för livsfara.
Vissa delar av bromssystemet slits varje gång man bromsar och det är därför inte ovanligt att dessa behöver bytas ut ofta. Hur pass ofta beror på dig som förare och ditt sätt att bromsa. När du lämnar in din bil på service eller besiktning kontrolleras alltid bromsfunktionen och verkstaden kommer att säga till när det är dags att byta bromsar.
Priset för ett bromsbyte kan variera beroende på vilken eller vilka delar av bromssystemet som behöver repareras eller bytas.
Kontakta oss för att få de rätta priserna som passar just din bil
Bromsvätskan är kritisk för att bromsarna ska fungera och hålla uppe säkerheten medan du kör. Det aktiverar kraften som skapas genom att trycka ner bromspedalen och för över kraften direkt till själva hjulet. Detta gör så att du kan sakta ner när bromsen trycks ner. Den värme som genereras från friktionen som skapas av att bromsa kan, över tid, skada bromsvätskan eller förvandla den till ånga. Detta hindrar bromsar från att fungera och kan vara extremt farligt om du kör I hög hastighet eller i trånga utrymmen. Bromsvätska tjänar även ett annat syfte: det fungerar som ett smörjmedel för rörliga delar och förhindrar rost. Om din bromsvätska inte är i bästa skick, kan detta påverka olika delar av bilen och dess prestanda.
För att bromsvätskan ska göra sitt jobb ordentligt, är det viktigt att den inte är förorenad med andra ämnen. Närvaron av luft eller vatten i vätskan kan vara skadlig för bilens prestanda. Varken luft eller vatten kan stå emot samma tryck som bromsvätskan måste för att kunna göra sitt jobb ordentligt.
Bromsvätskan är fantastisk på många sätt men den har en klar svaghet – den drar åt sig vatten. Denna, icke önskvärda, egenskap kallas hygroskopi och innebär att bromsvätskan suger åt sig vatten från luften när den relativa luftfuktigheten överstiger ett visst värde.
Med tiden drar bromsvätskan alltså åt sig alltmer fukt och vatten och på så sätt försämras dess egenskaper. Framför allt påverkas bromsvätskans kokpunkt, som då blir lägre.
På grund av detta kan bromsvätskan, till exempel vid upprepade inbromsningar på en slingrande landsväg, börja koka. Då bildas ånga och därmed luft i systemet. Luft kan dessutom ta sig in på en mängd andra sätt i systemet och det är inte heller bra.
Varken luft eller vatten kan stå emot samma tryck som bromsvätskan måste för att kunna göra sitt jobb ordentligt. Det kan därmed påverka bromsarnas förmåga att få stopp på bilen. Vattenutblandad bromsvätska kan dessutom orsaka rostskador och förstöra hydraulsystemet inifrån.
De flesta biltillverkare rekommenderar byte vartannat eller vart tredje år, eller efter 3000 mil. Beroende på bilmärke kan byte av bromsvätska ingå vid service, annars är det ett så kallat servicetillägg.
Vi rekommenderar att du byter bromsvätska vartannat år. Även om du får betala extra för ett bromsvätskebyte vid service är det en nödvändig åtgärd som kan rädda livet på både dig och andra i trafiken.